Vakantiestress? 9 Tips - Wat jij vóór de vakantie kan doen voor minder stress! Met bonus
16 augustus 2021 
in Stress
6 min. leestijd

Vakantiestress? 9 Tips - Wat jij vóór de vakantie kan doen voor minder stress! Met bonus

Dit is deel I van een drieluik, over vakantiestress. In dit artikel lees je 9 tips hoe om te gaan met de stress voor de vakantie (de pre- vakantiestress)  inclusief 9 bonustips. Ja, je leest het goed! Dus 18 ideeën om heerlijk ontspannen op vakantie te gaan!

We kunnen er zo naar verlangen, vakantie! Heerlijk!

Niks hoeft alles mag, als het maar leuk is. Geen deadlines, lijstjes afwerken, nog even dit of dat maar vrijheid, zorgeloos plezier, buiten zijn! Tijdens de vakantie zijn we gelukkiger, meer ontspannen, energieker! Wauw, kon het maar altijd vakantie zijn, toch?!

Of, denk je: “Ja maar, voordat de vakantie begint pffffff… Dat is vaak nog bikkelen en een laatste eindsprint eruit persen om het project af te ronden, werk over te dragen en nog een bak ‘to do’s af te vinken. Je wil immers met een schone lei terugkeren en fris beginnen zonder een stapel achterstand, die ook nog een tijdens je vakantie oploopt.

En dan nog oppas regelen voor de huisdieren, paspoort verlengen, vaccinaties of test-gedoe, spullen in pakken etc. Je moét nog gewoon even snel van alles voordat de vakantiepret kan beginnen. Je hebt een jaar keihard gewerkt, opleiding afgerond, nieuwe baan, promotie gemaakt (of niet). Je bent echt toe aan vakantie.

Gestrest, start jouw vakantie   én de kans is groot dat je moe en humeurig bent, last hebt van hoofdpijn of zelfs ziek wordt tijdens je vakantie, waar jij je zo op had verheugd!

Herkenbaar?

Het goede nieuws is jij kan daar wat aan doen! Lees door  !

Jij bent de baas over jouw leven en jij bepaalt of je altijd dat heerlijke vakantiegevoel kan hebben!

In een drieluik, 3 keer 9 tips wat jij kan doen vóór, tijdens en ná je vakantie om ontspannen op vakantie te gaan, écht te genieten van je vakantie en nog lang dat vakantiegevoel vast te houden.

Dit is deel I: Wat jij vóór de vakantie kan doen voor minder stress zodat jij lekker ontspannen op vakantie kan gaan!

1.  Maak een to-do lijst --> Zorgt voor een rustig hoofd

Vaak schiet er van alles op de meest onverwachte momenten “ik moet nog even dit of dat doen’ door je hoofd. Schrijf ze 1 voor 1 op en ga net zo lang door totdat er niks meer in je opkomt. Vaak helpt het om de volgende ‘bullet’ al op papier te zetten en dan komt er vanzelf weer wat op papier. Ga net zo lang door totdat je hoofd helemaal leeg is en prioriteer. Moet je nu echt alles doen voor de vakantie? Of kan het ook erna of misschien zelfs nog beter, kan iemand anders het voor je doen? Vaak blijkt het echt mee te vallen wat er allemaal nog moet gebeuren.

Je brein maakt een gedachte groter en groter als je er steeds aan blijft denken.

Bonustip 1: Gebruik een digitale 'to-do' app

Schrijven in een notitieblok is superfijn maar die heb je niet altijd bij de hand. Ikzelf gebruik een digitale to/do lijst app (zijn er veel van) en dan kan ik nog steeds heerlijk alles afvinken. Dat vindt de controller/ auditor in mij ook heel fijn ;-) Een bullet journal met jaar-week-dagplanning helpt ook enorm maar dat komt een andere keer aan bod.

Bonustip 2: Laat jouw 'to-do-list' checken

Bespreek de lijst met je partner, beste vriend of vriendin. Ikzelf ben een superplanner (lees plan veel in weinig tijd) en het is dan fijn als iemand positief kritisch naar mijn lijst(je) kijkt. Peet, wat is nu echt belangrijk voor de vakantie? Wat heeft toegevoegde waarde? Wat kan een ander doen? Wat is belangrijk maar nu even niet?

2.  Maak een ‘unpacking list’ --> Zorgt voor ontspanning vooral tijdens je vakantie

Maak een lijst van spullen die je per ongeluk expres thuis laat!

Dus wat laat je heel bewust thuis? In het begin is het wat ongemakkelijk maar dan komt het rebelse vast en zeker in je naar boven en voel je vrijheid! Dus laptop, werk mobiel, huiswerk, nog te lezen werkstukken etc. blijven thuis.

3.  Pak je RUST moment(je) --> Zorgt voor focus

Hoe creëer je dan rust in al die drukte? Adem rustig in en uit! Ga lekker zitten of liggen. Wat jij fijn vindt. Ontspan je schouders en kaken en laat je tong los in je mond. Volg je adem. Adem goed, adem licht in rust. Alleen het eenvoudig volgen van de ademhaling is al rustgevend. Doe dit elke dag een paar minuten.

Bonustip 3: Hoe drukker, hoe meer bewust ademen

Paradoxaal misschien, maar het werkt!

Hoe drukker je het hebt, hoe langer je bewust ademt. Dus i.p.v. 5 minuten, adem je dan bewust 10 minuten.

Bonustip 4: Plan 'niks' tijd in

Plan ‘even niks’ momenten in, dat zorgt voor herstel en weer energie voor de volgende activiteiten.

4.  Doe 1 ding tegelijk --> Zorgt voor focus

Multi-tasken werkt averechts, blijkt uit meerdere onderzoeken en is ook mijn eigen ervaring. Foutjes ontstaan en je vergeet dingen dus geen e-mails meer beantwoorden tijdens calls of even appen.

Zet alle alerts op je mobiele apparaten uit en doe 1 ding tegelijk: Just do it!

5.  Wees een ‘early bird’ geen ‘night owl’ --> Zorgt voor rust, relaxed gevoel

Die vraag: “Heb ik nu alles ingepakt?” blijft maar spoken in je hoofd tot in de nacht. Je kan natuurlijk een paar dagen van te voren beginnen met inpakken en mocht je dan nog iets moeten kopen dan ben je er op tijd bij. Dan nog blijft altijd die vraag: “Heb ik nu écht alles ingepakt?  

Bedenk: Wat is nu het allerbelangrijkste dat meegenomen moet worden? Paspoort, bankpas, medicijnen, vaccinatiebewijzen, verzekeringspapieren/ pasjes, verzorging van je lieve huisdieren en de plantjes.

Een jurkje, pet, zonnebrand zijn overal te koop en dan houd je ook nog een leuk aandenken van je vakantie over.

6.  Slow down i.p.v. Go Faster! --> Actiemodus gaat uit = rust in je lijf

Zeg tegen jezelf, ik ga al eerder op vakantie! Het irritante van (vakantie)stress is dat als je eindelijk rust neemt, de kans bestaat dat je ziek wordt. Zorg dat je de laatste dagen kan afronden en opruimen en neem 1 dag eerder echt vrij. Dat zorgt ook voor een frisse start! Resultaat: een volledige vakantie relaxed en veel meer plezier!

Bonustip 5: Vakantie is niet om te herstellen

Realiseer jezelf het volgende:

Bedenk vakantie is niet om te herstellen maar om plezier te beleven!

7.   Begin op tijd met overdacht van werk --> Rust in je hoofd + vertrouwen

Je kunt met een gerust hart op vakantie en je collega’s krijgen een boost in hun vertrouwen dat je aan ze geeft. Ze kunnen het namelijk écht! En als blijkt na de vakantie dat het niet helemaal is gegaan zoals je had bedacht, zeg het. Zeg ook ‘nee’ tegen klussen omdat je je geplande werk anders niet afkrijgt.

Bonustip 6: Ontneem een ander niet de kans om te leren

Feedback is lastig maar bedenk dat je een ander dan de kans ontneemt om te leren én soms ontdek je zelf dat het ook anders (beter) kan.

Bonustip 7: Nee zeggen, zorgt voor respect...

‘Nee’ zeggen is super lastig maar uit onderzoek blijkt dat mensen die ‘nee’ durven zeggen uiteindelijk meer respect afdwingen bij collega’s

8.  Zet je out of office twee dagen langer aan dan je begint -- zorgt voor stressvrij begin

Begin ontspannen aan je nieuwe werkweek, de kans dat je vakantiegevoel langer aanblijft is dan veel groter. Uit onderzoek blijkt ook dat later in de week beginnen helpt bij het rustig opstarten. Start bijv. op donderdag, een korte werkweek dus.

Bonustip 8: Plan reflectie tijd in na de vakantie

Plan niet gelijk je agenda met meetings vol maar maak tijd vrij om te reflecteren, te (her)prioriteren, mailbox te legen en je vakantie belevenissen te vertellen

9.  Last but not least = LOSLATEN --> Zorgt voor ontspanning

Zo lastig (I know) maar dit gaat je helpen te genieten van je vakantie. Als je van te voren al weet waar je stress van gaat krijgen, bedenk hoe je daar om mee wil gaan. De kleine die loopt te jengelen om een ijsje, een puber die alleen maar op zij mob, lekkage in de tent, koude douche etc. etc.

Bonustip 9: Adem spanning uit...

Adem rustig in en uit… en bij de uitademing adem je alle irritaties, pijntjes, gedoe uit je lijf. Bij de inademing adem je frisse nieuwe levensenergie in.

En zo zijn er nog veel meer tips om lekker ontspannen op vakantie te gaan. Wat doe jij om vakantie stress te voorkomen of daar mee om te gaan?

Stress is een mooi signaal van je lijf.

Het allerbelangrijkste is, erken je stress. Het is een mooi signaal van jouw lijf. Wat heeft jouw lijf, je hart te vertellen? Vraag het en luister… Met een paar simpele aanpassingen kan het al een stuk relaxter zijn.

Stress klachten ontstaan als je onvoldoende kan herstellen van je inspanningen.

Heb je echt last van stress ontdek wat je NU kan doen om minder stress te ervaren. Lees mijn 10 gouden tips EHBO stress door mijn gratis e-book te downloaden.

Voor nu heel veel vakantie voorpret!

Binnenkort deel II van het drieluik: Genieten van je vakantie!

Ik enthousiasmeer topsporters en toppers op de werkvloer mentaal te bewegen. Als ‘moeten moeten’ doorslaat in verkramping en zij zichzelf blokkeren en topprestaties uitblijven.Dan begeleid ik hen hun blokkades, destructieve patronen te doorbreken zodat zij relaxed met de juiste mindset hun (sport)leven kunnen leven met op de piekmomenten de juiste spanning om te excelleren.Naar rust in je hoofd en ontspanning in je lijf. Dat je weer ‘in control’ bent van JOUW mooiste leven!Mijn visie: ’Gewoon’ gelukkig ambitieus zijn in een druk vol leven kan!Door een wonderbaarlijke reis met mijn hart ben ik in 2017 geswitcht van risk & compliance manager naar mental coach. Al mijn ervaring bij de big four en banken combineer ik met mijn persoonlijke (hart)ervaringen en kennis op gebied van stress, vitaliteit, bewegen en kwantumfysica.Op www.hartzinnig.nl vind je mijn verhaal en trajecten die ik aanbied. Ook ben ik te boeken als spreker voor: hart- en hoofdzaken, bewegen voor je brein, doorbreken van patronen (Hoe zou het zijn dat het wel lukt?)
Reactie plaatsen