Vakantiestress? 9 Tips - Wat jij tijdens de vakantie kan dóen voor een ontspannen vakantie! Met bonus
18 augustus 2021 
in Stress
7 min. leestijd

Vakantiestress? 9 Tips - Wat jij tijdens de vakantie kan dóen voor een ontspannen vakantie! Met bonus

Dit is deel II van een drieluik over vakantiestress. In dit artikel vind je 9 tips over hoe jij zonder al te veel stress van jouw vakantie kan genieten! Met 9 bonustips! In totaal dus 18 adviezen om echt ontspannen van je vakantie te hebben.

Want dan heb je eindelijk vakantie! Yes :-) Lekker niks doen! 

Je hebt keihard gewerkt! Alles wat je nog wilde doen, om met een gerust hart op vakantie te gaan, heb je afgerond. Het kostte wat moeite, je hebt wat slaapgebrek en bent nog een tikkie gestrest, but hey, you did it! Nu even helemaal niks… want vakantie hebben is opladen, geen ellenlange to do lists, vrijheid, plezier hebben en buiten zijn! Tijdens de vakantie zouden we gelukkiger zijn, meer ontspannen en energieker zijn.

Vakantie is een periode van leuke dingen doen reflecteren, bezinning en dus óók ontspannen, maar hoe is dat voor jou?

Je bent op de vakantiebestemming maar, je bent moe (meer dan dat je wil toegeven). De kids willen een potje voetballen maar je hebt eigenlijk geen puf. Laat me even met rust. Nu even niet. Straks misschien, hoor je jezelf zeggen. Je bent humeurig, hebt hoofdpijn en ergens ben je het zat want het is niet de eerste keer dat je je eigenlijk niet tof voelt tijdens een vakantie en ziek worden op vakantie is je ook niet vreemd.

Herkenbaar?

Niet zo gek dat jij je moe voelt. Je lijf is namelijk druk in de weer met herstellen! Superbalen natuurlijk dat je eerst moet bijkomen van het harde werken en dat je vakantieduur in werkelijkheid minus een week is. Eigenlijk heb je maar weinig tijd over, om écht vakantie te vieren. Had je dan niet beter door kunnen werken? Grapje ;-) Je lichaam inclusief je hart, hoofd en buik geeft duidelijk aan dat het wil herstellen.

Pas als je uitgerust bent, kan je puur genieten, ben je emotioneel stabieler, creatiever en gelukkiger. Dat is toch wat je wil tijdens je vakantie? En feitelijk het hele jaar door, toch?

The purpose of life is to be happy :-)

Vakantie is niet om te herstellen van je werk!

Het is een superleuke onderbreking van je werk (ja, toch?*) om te genieten van je gezin, een andere cultuur, omgeving ander eten, etc. Een periode dat je weer helemaal opgeladen, vol inspiratie en creativiteit aan de slag kunt.

Hoe kom je nu echt ontspannen terug van vakantie? Jij kan daar tijdens de vakantie écht wat aan doen! Lees door  

Jij bent de baas over jouw leven en jij bepaalt of je altijd dat heerlijke vakantiegevoel kan hebben!

In een drieluik, 3 keer 9 tips wat jij kan doen voor, tijdens en na je vakantie om ontspannen op vakantie te gaan, écht te genieten van je vakantie en nog lang dat vakantiegevoel vast te houden.

Dit is deel II van een drieluik. Hierin: Wat jij tijdens de vakantie kan doen voor minder stress! Deel I gemist? Klik op de volgende link om te ontdekken: Wat je al voor de vakantie kan doen om ontspannen op vakantie te gaan!

1.   Doe wat jij leuk vindt   ==> Geeft je veel energie

Klinkt heel simpel maar toch. Daar word jij blij van :-)! En je hoeft niet alles samen te doen. Doe dingen ook alleen omdat jij dat heel fijn vindt. Lekker aan het strand een boek lezen, alleen wandelen of het maken van een schets. Dit is niet egoïstisch. Tijdens de vakantie kom je weer dichterbij jezelf waardoor je meer gaat stralen en dat heeft een magnetische werking op jouw omgeving! Win-win dus ;-)

2.   Beweeg in een rustig tempo ==> Zorgt voor rust in je lijf

Je lijf staat nog in werkmodus, nog even dit en dat. De gejaagdheid zit nog in je lijf. Dit komt omdat er nog stresshormonen in je zitten. Een stukje fietsen, een wandelingetje is heel effectief. Wandel rustig en kalm, kijk rond, mijmer. Dan komt je brein tot rust!

Bonustip 1: Bewegen zorgt voor fitter gevoel

Tijdens het wandelen wordt extra zuurstof door je lijf gepompt en dat merk je direct. Daardoor voel je je weer veel scherper en fitter.

Bonustip 2: Beweeg buiten in de natuur

Beweeg in de natuur! Je wordt gedragen door de natuur waardoor je zonder er iets zelf voor te doen je makkelijker tot rust komt en ontspant. Misschien denk je “wat vaag” maar ervaar het verschil: een wandeling in de stad of een ommetje in een park, het bos of het strand.

3.   VOEL met aandacht ==> Zorgt voor ontspanning in je lijf

Voel het moment. Blijf niet door-sjezen van dorpje naar dorpje en winkeltje naar winkeltje maar STOP, sta bewust letterlijk stil en VOEL: de ambiance, de geur van de markt, het zand aan je voeten, het pittoreske pleintje, de lichte bries op je gezicht, de warme zonnestralen op je benen. Dat heerlijke echte Italiaanse ijsje op het terras. Verwonder jezelf. Kijk, hoor en voel. Dit zorgt voor ontspanning.

Bonustip 3: Herinner mooie momenten

Onthoud deze mooie momenten. Fijn om naar terug te keren in je hoofd als het even tegen zit. Dan voel je weer die heerlijke vibe in je lijf. Je hoeft niet op vakantie te gaan om weer dat vakantiegevoel te ervaren  .

Bonustip 4: Focus op jouw verlangens

laat je aandacht gaan naar mooie momenten, dromen en verlangens en niet naar problemen. Immers waar jij je aandacht op richt groeit!

4.   Haal adem ==> Zorgt voor rust & opladen

Eén van mijn favorieten! Je ademhaling heb je immers altijd bij je en is de tool om bij je hart te komen  .  Haal rustig adem: 4 tellen in, 2 tellen vast houden en 5 tellen uit. Je hartslag gaat naar beneden, je ervaart een innerlijke rust en je laadt op. Probeer dit elk uur 1 minuutje te doen. Je zal verstelt staan van het resultaat!

Bonustip 5: Stel je hart de vraag: Hoe gaat het met je?

En als je de rust ervaart en je bent zover. Stel jouw hart de vraag: Hoe gaat het met je? En luister wat je hart te vertellen heeft…

5.   Houd een stabiel slaapritme aan ==> Zorgt voor energie

Niets is zo verleidelijk om lekker lang op te blijven en uit te slapen maar als je al moe bent, houd dan het slaapritme aan van thuis als je werkt. Vooral de eerste paar dagen. Goede slaap geeft je energie en een uitgerust gevoel.

6.   Laat je werk laptop, tablet en mobiel dicht (mocht je ze toch mee hebben genomen)

Laat ze verstoppen  . Zo kom je ook niet in de verleiding om even wat te checken als je bijv. ontdekt dat je iets vergeten bent en dat toch nog wil fiksen. Je gedachten gaan minder naar je werk omdat het zien van ‘de mobiele brigade’ je niet triggert. Het is echt even afkicken in het begin (I know) maar écht het geef rust en ruimte in je hoofd en dat je heb je juist nodig om straks weer met plezier aan het werk te gaan.

7.   Relax (wo)man

Prop je vakantie niet vol met van alles dat je wil zien en doen. De kans is goot dat je vermoeider terugkomt dan dat je op vakantie ging. Luister muziek, ga liggen aan het zwembad, lees een boek, doe een spelletje met elkaar: chill (bewust).

Bonustip 6: Ga voor een rustige plek

Zoek een vakantieplek waar je echt tot rust kan komen.

Bonustip 7: Neem jezelf niet té serieus

Niks moet! Vakantie moet leuk zijn! Is dat zo? Vooral tijdens de eerste dagen ontstaan wat irritaties. Komt door de (pre vakantie)stress. Geef elkaar de ruimte. Het is normaal dat chagrijn! Neem niet alles serieus en vooral jezelf ;-) dan kan je meer lachen (om jezelf).

8.   Reflecteer

Vaak is de vakantie het moment om terug te kijken op de afgelopen periode en vooruit te kijken. Nieuwe voornemens worden ook regelmatig gemaakt**.

Maak de balans eens op in het hiér en nú. Stel jezelf bijv. de volgende vragen:

-      Hoe gaat het met jou (zie ook Bonustip 5)?

-      Waar krijg jij energie van en ook niet?

-      Wat levert resultaten (geld) op?

-      Wat gaat goed én wat wil jij graag anders?

-      Welke mensen zijn belangrijk voor jou en geef je hen genoeg aandacht?

Bonustip 8: Kleine stappen is samen een grote stap

Bespreek dit met je dierbaren dan krijg je nog meer inzichten en maak een plan. Wat ga je doen? Denk in kleine stapjes. Dat is makkelijker en heel veel kleine is samen een flinke stap!

9.   Last but not least = LOSLATEN ==> Zorgt voor ontspanning

Zo lastig en herkenbaar maar dit gaat je helpen te genieten van je vakantie. Je collega’s en klanten heb je laten weten dat je op vakantie bent. Bij noodgevallen weten zij, wie ze kunnen bellen. Ja, toch? Je kan het écht als je echt wil loslaten. Je werk, wat gedoe op vakantie. Laat het voorbij gaan.

Bonustip 9: Adem vervelende gedachten uit

Adem rustig in en uit… en bij de uitademing adem je alle irritaties, onzekerheden, pijntjes, gedoe uit je lijf. Bij de inademing adem je frisse nieuwe levensenergie in.

Er zijn nog veel meer tips om lekker ontspannen te zijn tijdens jouw vakantie. Wat doe jij om vakantie stress te voorkomen of daar mee om te gaan?

Stress is een mooi signaal van je lijf!

Het allerbelangrijkste is, erken je stress. Het is een mooi signaal van jouw lijf. Wat heeft jouw lijf, jouw hart te vertellen? Vraag het en luister… Met een paar simpele aanpassingen kan het al een stuk relaxter zijn.

Stress klachten ontstaan als je onvoldoende kan herstellen van je inspanningen.

Heb je écht last van stress? Ontdek wat je NU kan doen om minder stress te ervaren. Lees mijn 10 gouden tips Eerste Hulp Bij Ontzettende Stress door mijn gratis e-book te downloaden. Gratis e-book 10 gouden tips Eerste Hulp Bij Ontzettende Stress

Voor nu heel veel vakantie plezier!

==> Binnenkort deel III van het drieluik: Het vakantiegevoel vasthouden na je vakantie. Nagenieten!

*) Realiseer jij je, dat het werk wat je doet je weinig energie meer geeft? Klik op de volgende link ==> Yes, jouw droombaan!

**) Wil jij graag anders en heb je al van alles geprobeerd maar krijg je het niet zelf voor elkaar duurzaam te veranderen? Klik op de volgende link ==> Move into Flow

Vragen of opmerkingen? Neem contact op met Petra


Ik enthousiasmeer topsporters en toppers op de werkvloer mentaal te bewegen. Als ‘moeten moeten’ doorslaat in verkramping en zij zichzelf blokkeren en topprestaties uitblijven.Dan begeleid ik hen hun blokkades, destructieve patronen te doorbreken zodat zij relaxed met de juiste mindset hun (sport)leven kunnen leven met op de piekmomenten de juiste spanning om te excelleren.Naar rust in je hoofd en ontspanning in je lijf. Dat je weer ‘in control’ bent van JOUW mooiste leven!Mijn visie: ’Gewoon’ gelukkig ambitieus zijn in een druk vol leven kan!Door een wonderbaarlijke reis met mijn hart ben ik in 2017 geswitcht van risk & compliance manager naar mental coach. Al mijn ervaring bij de big four en banken combineer ik met mijn persoonlijke (hart)ervaringen en kennis op gebied van stress, vitaliteit, bewegen en kwantumfysica.Op www.hartzinnig.nl vind je mijn verhaal en trajecten die ik aanbied. Ook ben ik te boeken als spreker voor: hart- en hoofdzaken, bewegen voor je brein, doorbreken van patronen (Hoe zou het zijn dat het wel lukt?)
Reactie plaatsen