Goede voornemens écht doen? 3 tips met bonus
01 september 2021 
in Stress
3 min. leestijd

Goede voornemens écht doen? 3 tips met bonus


Those who don’t believe in magic will never find it! – Roald Dahl

Deze quote staat op mijn notitieboek dat ik kocht toen ik net de naam HartZinnig had bedacht. Een eigen bedrijf starten is een mooi avontuur maar oef tegelijkertijd komen er ook veel vragen. Wie ben ik eigenlijk als ondernemer? Wil ik dit echt? Wat doe ik? Wat is mijn (business)plan? Wie en waar zijn mijn klanten? Hoe kom ik rond?

En toen ik deze quote las in de boekhandel, maakte mijn hart een vreugdesprongetje! Ja, dat is het! Als je niet durft te dromen, te denken en zeggen wat je écht wilt dan gaat het ook nooit gebeuren!

Dit notitieboek werd mijn eigen bijbeltje! Alle gedachten spinsels en ook vele overdenkingen staan erin terwijl ik mijn eigen bedrijf aan het bouwen was. Het werd de basis voor mijn eigen magazine de PETRA.

Nu met koffie en pure chocolade vlekken en opgedroogde tranen. Tranen van de twijfels: zal ik nu wel of niet voor mijzelf beginnen? Zoals, ik gooi veel zekerheid over boord: een mooi groot huis, een goed vast inkomen etc. En tranen over mijn vader die in deze periode overleed. En toch, als je er zelf niet in gelooft dan, “the magic will never happen”.

De vakantie is nu écht voorbij. Nederland heeft de zomervakantie achter de rug en goede voornemens zijn gemaakt. Ja, toch?

Tijdens vakantie is vaak ruimte voor overpeinzingen, wellicht twijfels die de kop op blijven steken én worden nieuwe toekomstplannen en voornemens gemaakt (zie tip 8: Reflecteer uit de blog: Wat jij tijdens de vakantie kan dóen voor een ontspannen vakantie! )

Jij was toen relaxed en dan werkt het creatieve brein optimaal. Heerlijk  . Totdat je weer thuis bent en belandt in de waan van alledag. Je goede voornemens lijken misschien toch iets te hoog gegrepen of je denkt.  “Ah, dat heb ik bedacht in een gekke bui. Ik ga het tóch niet doen.” Of je bent vol goede moed begonnen maar volhouden is wel een ding (zeg maar).

Goede voornemens daadwerkelijk dóen is ontzettend lastig!

Jouw brein is namelijk gewend aan wat je altijd deed. Ingesleten karrensporen zijn de maniertjes die je nu graag uit je leven wil bannen of veranderen. Ja, het klinkt wat ouderwets maar je begrijpt vast wat ik bedoel. Een voorbeeld: Als je aan het mountainbiken bent en je fietst in een diep smal spoor (trail) dan kan het, als het spoor zo is ingesleten, enorm moeilijk zijn om eruit te komen. Als je dan eindelijk met een mooie manoeuvre eruit bent weten te komen, hoeft er maar iets te gebeuren… een tak, een stuurfoutje én daar zit je weer op dat oude spoor, waar je zo graag uitwilde!

Hetzelfde gebeurt in je hersens! Dat oude weggetje is zo gedegen gebouwd in je brein en dat blijft nog wel even bestaan zolang je dat blijft gebruiken. Een nieuwe mooie verharde weg aanleggen kost tijd. We willen allemaal een quick fix (ja, ik ook) maar daarmee kom je er niet. Zeker niet als je het voor altijd wil!

Wat kan jij dan doen om je goed voornemens waar te maken? Lees door voor dé 3 tips met bonus!

1. Begin met baby stapjes

Elke dag een klein beetje is na een week al een grote stap. Bijv. elke dag 1 min bewust ademen (mediteren) en elke dag 1 minuutje erbij is al 7 minuten na een hele week. Ervaar het verschil van helemaal niet naar 1 tot 7 minuten bewust ademen. Meer rust, gelukkiger, meer focus  !

2. Denk aan de 80/20 regel

Wees niet te streng voor jezelf! Als het een keer niet lukt ga niet bij de pakken neer zitten. Jij bent nog steeds goed bezig!

Doe de helft van wat je had bedacht. In plaats van bijvoorbeeld een uurtje wandelen is een half uur ook prima!

En elke dag is gelijk wel heel veel. Dus 5 van de 7 dagen in de week is heel goed!

Met deze denkwijze wordt het relaxter en houd je het écht lang vol totdat het in jouw systeem zit. Een nieuwe mooie weg in je hersens is aangelegd.

3. Wilskracht is een spier

Een spier heeft tijd nodig om sterker te worden. Als je te veel in één keer gaat doen raakt de spier overbelast, is de kans op blessures groot en moet je rusten. Dat is juist niet wat je wil en nodig hebt om je goede voornemen vol te houden. Dus rustig opbouwen van jouw mooie voornemens zorgt voor een goede hele sterke wilskrachtspier!

De kans dat het jouw plannen gaan lukken is dan écht heel groot !

Bonus – Regel een buddy

Vertel je goede voornemens. Je gaat ontdekken dat vrienden, familie, collega’s dezelfde voornemens hebben. Doe het samen! Zit je in een dip dan app, bel jij je buddy. Of jij wordt gebeld! Wedden dat je dan echt die laptop na werktijd dicht houdt?

Do you believe in magic?

Wil jij écht heel graag jouw voornemens waarmaken?

  • Uit die rat-race komen?
  • Top energiemanagement!
  • Emoties in toom houden?
  • Je ‘vrij’ voelen!
  • Goed voor jezelf zorgen!
  • Het moeten-moeten eruit krijgen?
  • Niet meer zo moe zijn (van jijzelf)?

Klik op de link voor Verander jouw leefstijl – Boost!

De hele maand september een speciaal aanbod om nu écht jouw dromen waar te maken!

Met bonus: een notitieboek van purpuz met een inspirerende quote:

“Love is the answer. Fear no more. Take control. Be free. Do what is right. Go with Love”

Enneh, geloof in jezelf  ! Daar begint het.

Vragen of opmerkingen?

Neem contact op met Petra!

Ik enthousiasmeer topsporters en toppers op de werkvloer mentaal te bewegen. Als ‘moeten moeten’ doorslaat in verkramping en zij zichzelf blokkeren en topprestaties uitblijven.Dan begeleid ik hen hun blokkades, destructieve patronen te doorbreken zodat zij relaxed met de juiste mindset hun (sport)leven kunnen leven met op de piekmomenten de juiste spanning om te excelleren.Naar rust in je hoofd en ontspanning in je lijf. Dat je weer ‘in control’ bent van JOUW mooiste leven!Mijn visie: ’Gewoon’ gelukkig ambitieus zijn in een druk vol leven kan!Door een wonderbaarlijke reis met mijn hart ben ik in 2017 geswitcht van risk & compliance manager naar mental coach. Al mijn ervaring bij de big four en banken combineer ik met mijn persoonlijke (hart)ervaringen en kennis op gebied van stress, vitaliteit, bewegen en kwantumfysica.Op www.hartzinnig.nl vind je mijn verhaal en trajecten die ik aanbied. Ook ben ik te boeken als spreker voor: hart- en hoofdzaken, bewegen voor je brein, doorbreken van patronen (Hoe zou het zijn dat het wel lukt?)
Reactie plaatsen