Wat heb jij liever? Loslaten of in controle blijven.
09 juli 2022 
in Stress
4 min. leestijd

Wat heb jij liever? Loslaten of in controle blijven.

In eerste instantie word ik een beetje vreemd aan gekeken. Zo van begrijp jij mij dan (ook al) niet? Ik wil loslaten!! Okay, dat is dan in ieder geval duidelijk.

Maar waarom heb jij dat dan nog niet gedaan?
Nou, als het zo makkelijk is en wat is er mis met 'in control' zijn? Jij hebt toch jaren in die business gezeten?

En ja, ik herken het! Met het in controle willen blijven hier, bedoel ik: alles bij het oude laten. Het is bekend en kost minder energie dan iets loslaten en anders gaan doen. Dat is namelijk best spannend!

En wat nu als je niet goed weet wat je nu los te laten hebt? Klinkt een beetje vaag maar dat is vaak wel aan de hand. Bewust en onbewust sleep je van alles en nog wat mee. Oude patronen, vaak niet eens van je zelf, maar bijvoorbeeld van je ouders overgenomen. Of bepaalde overtuigingen als vanzelf opgepikt omdat het overgrote deel van je omgeving nu eenmaal dat vindt.

Niet zo gek dat als jij enthousiast hebt besloten: "Ik stop met rennen, hollen en vliegen voor mijn werk of wie of wat dan ook." En het lukt het je niet. Ondanks dat je weet dat het beter voor je is. Bizar, he?

Vervolgens gebeurt er nog iets mafs. Hoogstwaarschijnlijk geef jij jezelf ook nog eens op je kop!
Want als je dan al teleurgesteld bent in je zelf, komen er ook weer die stemmetjes voorbij die zeggen: Zie je wel, daar ga je weer! Jij die altijd van alles voorneemt en het gewoon niet doet. Wat ben jij toch.... (nou vul maar in).

Een prachtige eigenschap trouwens, schouders eronder en huppekee we gaan ‘gewoon’ door, no matter what!! Ja, toch?
Ik hoor je denken: tot op zekere hoogte wel maar niet als je daar in door slaat! Want dan val je letterlijk om.

Toch is die verandering die je zo graag wil een ingewikkeld iets.


Want wat doet ons systeem dan? Juist als je gewend bent, altijd door te gaan? We gooien er nog een schepje boven op! Je lijf piept en kraakt en toch dan is ook waarschijnlijk het eerste instinct: Huppakee, niet zeuren gewoon door gaan!
Want als het juist even minder gaat, sla je door in waar je goed in bent!

Ons lijf kan superveel handelen maar op een gegeven moment begint het signalen te geven.
Bijvoorbeeld door fysieke klachten: rugpijn, last van je nek, gespannen schouders, spierpijn, hoofdpijn, 'gewoon' heel moe. Of emotionele signalen: verdrietig zijn, of snel geïrriteerd, boos. Of mentaal: je piekert veel, maaktje veel zorgen en wil alles over-analyseren. Vaak is het een combi omdat het allemaal met elkaar verbonden is.

Voor mijzelf is het signaal van mijn lijf, mijn hart. Als dat anders begint te kloppen weet ik, dat ik moet luisteren naar wat zij tegen mij te zeggen heeft. Hoe lastig ik dat ook vindt. Sommige dingen wil je gewoon niet horen omdat het zo anders is dan dat je denkt. Dat maakt dat het enorm spannend kan zijn een nieuwe stap te maken.

Wat ik me dan altijd afvraag: hoe serieus neem ik mijzelf nu eigenlijk?
En voor jou: Hoe serieus neem jij jezelf eigenlijk?

Als je heel diep van binnen luistert naar je hart, voel en weet jij wat goed is voor jou!
Maar de kans is groot dat er dan per direct allerlei stemmetjes in je kop omhoog komen. Zo van: Ja, dat kan je niet maken of wat zullen ze wel dan niet van mij denken, wat egoïstisch etc.
En weet je: die stemmetjes die zijn er omdat ze jou willen beschermen, de boel veilig willen houden en het graag bij het oude willen houden. Ook als dat betekent verdriet, pijn en keihard doorwerken want nogmaals dat is jouw systeem gewend. En elke verandering hoeveel beter ook voor jou daarvan denkt het brein. Ho, hallo dat gaan we niet doen…. Dat is onbekend en dus onveilig en kost veel energie...

De vraag is heel simpel maar best lastig te beantwoorden: Wat wil jij?

Wil jij ‘in control’ blijven van de huidige situatie? Of wil jij vol energie, blij en vrij huppelend de dingen doen waar je blij van wordt?
Dat kan!

Neem contact met me op voor een kennismakingssessie Follow your Heart - breakthrough old patterns & beliefs!
Follow your Heart is het nieuwste traject van HartZinnig en gebaseerd op Touch of Matrix*.

Deze sessie is face-to-face 120 minuten of online 90 minuten en kost respectievelijk €244 of €197 excl. btw. Als je daarna besluit een HartZinnig traject te doen, wordt dit bedrag in mindering gebracht!

Stuur me een berichtje of mailpetra@hartzinnig.nl of via het contactformulier op mijn website: https://hartzinnig.nl/contact/

Vragen? laat het me weten!

Hartegroet,

Petra 


P.S.1: Natuurlijk is het heel goed om de oorzaken aan te pakken maar ondertussen kan je wel per direct aan de slag. In mijn gratis e-book Eerste Hulp Bij Stress (klik op de link) lees je mijn 10 gouden tips bij stress! Begin bij de laatste pagina. Doe eens gek😉. Als je echt anders wil, begin dan nu met anders doen!

P.S.2: Enneh, zit jij lekker in je vel en heb jij geen last van stress? Je doet wat je leuk vindt, maar denk je: Deze informatie is superfijn voor iemand anders die ik ken. Stuur deze blog door!

*:Yes, ik ben geslaagd voor Touch of Matrix therapeut!

Wat is Touch of Matrix?
Eigenlijk moet je het ervaren, met woorden is deze methode niet echt te beschrijven. En toch, hierbij mijn poging!

Touch of Matrix is een magische, snelle, diepwerkende en doeltreffende bewustzijnsmethode gebaseerd op kwantumfysica incl. o.a. Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP), systemisch werken. Het kan de verbinding met jouw essentie, jouw ware ik, herstellen, de lagen van conditionering en overlevingsmechanismen bewust maken. Vanuit het bewust zijn kunnen deze losgelaten worden.
Je kunt het zien als het updaten van jouw harde schijf, zoals bij een computer. Oude programma’s en virussen worden verwijderd en nieuwe zinvolle programma’s worden geïnstalleerd.
Enorm breed inzetbaar, de mogelijkheden zijn zeer divers. Blokkades, beperkende aspecten en overtuigingen kunnen bewust gemaakt worden. Je kunt aan de oorzaak van klachten, patronen en blokkades werken en dat zonder alles opnieuw te moeten herbeleven of de oorzaken te kennen.


Ik enthousiasmeer topsporters en toppers op de werkvloer mentaal te bewegen. Als ‘moeten moeten’ doorslaat in verkramping en zij zichzelf blokkeren en topprestaties uitblijven.Dan begeleid ik hen hun blokkades, destructieve patronen te doorbreken zodat zij relaxed met de juiste mindset hun (sport)leven kunnen leven met op de piekmomenten de juiste spanning om te excelleren.Naar rust in je hoofd en ontspanning in je lijf. Dat je weer ‘in control’ bent van JOUW mooiste leven!Mijn visie: ’Gewoon’ gelukkig ambitieus zijn in een druk vol leven kan!Door een wonderbaarlijke reis met mijn hart ben ik in 2017 geswitcht van risk & compliance manager naar mental coach. Al mijn ervaring bij de big four en banken combineer ik met mijn persoonlijke (hart)ervaringen en kennis op gebied van stress, vitaliteit, bewegen en kwantumfysica.Op www.hartzinnig.nl vind je mijn verhaal en trajecten die ik aanbied. Ook ben ik te boeken als spreker voor: hart- en hoofdzaken, bewegen voor je brein, doorbreken van patronen (Hoe zou het zijn dat het wel lukt?)
Reactie plaatsen