Vitaliteit en stress. Herken jij je in de karaktereigenschappen van een stresspersoonlijkheid?
22 september 2022 
in Stress
4 min. leestijd

Vitaliteit en stress. Herken jij je in de karaktereigenschappen van een stresspersoonlijkheid?

De week van vitaliteit is halverwege maar wat is vitaliteit eigenlijk? We hebben er allemaal een gevoel bij, zoals dan voel ik me fit, ben ik gezond, zit ik lekker in mijn vel. Ook denken we vaak aan gezond eten en genoeg bewegen maar vitaliteit is veel meer dan dat.

Vitaliteit betekent letterlijk 'levenskracht'.

Een prachtig woord vind ik dat! Ik krijg daar altijd gelijk een energie boost van. Dat is wat vitaliteit ook echt is: bruisen van energie, zin hebben in het leven, de mooiste versie van jezelf leven! Letterlijk en figuurlijk en daarmee bedoel ik fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel.

Juist omdat vitaliteit zoveel omvattend is de vitaliteit piramide ontwikkelt. Daar zijn verschillende versies van maar allemaal komt het erop neer dat de basis in orde moet zijn. De basis is zingeving, wat vind je superleuk om te doen, wat geeft jouw 'zin'? Wat is jouw drive?* Je kan nog zo gezond eten en voldoende bewegen en toch niet lekker in je vel voelen en gestresst zijn. Dat komt omdat alles en iedereen met elkaar verbonden is en als je niet goed weet of bewust bent van wat je hier te doen hebt, wat jouw voldoening geeft dan is een positieve verandering op voeding en beweging niet zo krachtig als het niet 'gevoed' wordt in je werk en of relatie.

Elke keer is weer de vraag: " Wat wil jij?"
Eén van de lagen is ontspanning, momenten om te herstellen en je lijf de tijd te geven om te repareren. Dat is het belangrijkste onderdeel bij inspannen. Sporters willen graag die overcompensatie zodat ze door een moment van rust (waaronder lekker slapen), ontspanning na een inspanning nog meer groeien en dus elke keer weer een stapje beter worden. Dit geldt ook voor mentale inspanning.
Gun jij jezelf regelmatig een moment van even helemaal niks?

Of herken jij dit?

Je bent een ambitieuze vrouw, man die vol in het leven staat en een volle agenda heeft. Carrière, kinderen, zorgtaken en nog sociaal doen lukt ook. Alleen is er vaak zoveel te doen dat het plezier en vitaliteit ondergeschikt wordt aan die drukke agenda. Zonder dat jij het zelf realiseert ben je gestrest of weet je dat stiekem eigenlijk wel? …. Als er iets tussendoor komt of een project toch wat langer duurt, denk je: "Ach joh, dat kan er nog wel bij en nog even volhouden. Straks wordt het weer wat rustiger" of denk je: “Nou, vergeleken met die en die valt het eigenlijk best wel mee" of “Straks vakantie en dan ben ik weer helemaal in balans….”.

Diep van binnen weet je dat je eigenlijk helemaal vast zit in het “en maar doorgaan stramien”.

 Je denkt: “Met goed eten en wat meer bewegen is het snel weer opgelost”. Is dat echt het medicijn? Nog wat yoga erbij misschien? De kennis, over vitaliteit, is er maar het goed voor jezelf zorgen en lief zijn voor je zelf, is nog geen automatisme.

Nou, dat is helemaal niet zo gek hoor! Ken je de 9 karaktereigenschappen van een stresspersoonlijkheid? Ze staan hieronder:

 1. Iedere dag overvol plannen
 2. Meerdere dingen tegelijk doen?
 3. Extreme behoefte om te winnen
 4. Excessief verlangen naar bevestiging
 5. Onvermogen om te ontspannen zonder zich schuldig te voelen
 6. Ongeduldig bij vertragingen
 7. Super toegewijd
 8. Sterk competitief ingesteld
 9. Behoefte aan overwerk.

Welke van bovenstaande kwaliteiten herken jij?

Grote kans dat er wel een bij zit waarvan je denkt: “Ja, zo ben ik wel”.

 Het is gewoon jouw karakter; Het aard van het beestje. En daar is helemaal niks mis mee. Alleen als je verlangen is dat je graag meer energie wilt hebben om het leven te leven zoals jij wilt. Dat je niet steeds zo moe bent en continue achter de feiten aan sjeest. Doe dan eens de volgende oefening. Het duurt slechts 90 seconde. Dat past vast nog wel in je agenda!

 • Sta stil en als je zit ga toch even staan. Zorg ervoor dat je knieën niet op slot staan.
 • Voel en vraag jezelf af: “Wat is er nu?”
 • Ontspan en houd je schouders laag
 • Adem en doe dat rustig door de neus in en uit
En vraag jezelf af: kan ik iets veranderen zodat ik mij energieker voel?

Als je dat kan, gelijk doen! Zo niet, omarm de situatie. Accepteer zoals het nu is en adem een aantal keer door je neus in en uit. Niet de diep, gewoon licht en ontspannen ademen en bij elke uitademing gooi je de ingewikkeldheden, vervelende dingen, de zaken die je spanning geven eruit. Bij elke nieuwe inademing adem je verse nieuwe energie in.

Je denkt misschien, wat maf! Probeer maar eens. Het zijn maar 90 seconden. Ik ben benieuwd naar wat de oefening met je doet. Laat jij jouw reactie weten?

Heb je al van alles geprobeerd en wil jij echt verder aan de slag? Lees dan nog even door over mijn nieuwste traject!

Hoe zou het zijn dat jij gaat zorgen voor rust, energie en die gejaagdheid uit je lijf is! Dat je gelukkig bent in een druk leven?

Met mijn nieuwste traject “Doorbreken van patronen - Volg je hart!” pak jij tot in de kern jouw blokkades, trauma’s of thema’s aan.
Op een mooie lichte manier. Je hoeft namelijk niet alle shit, gedoe opnieuw te doorleven.

Denk je hmmm, ik wil het toch graag zelf nog een keer proberen? Dat kan natuurlijk maar wat levert het op als je maar door blijft gaan en jij jezelf elke keer teleurstelt? Twijfels? Neem contact op voor een gratis online strategie gesprek met Petra om te bekijken of het traject en jij een goede match zijn.

Ja, ik wil een leven dat klopt voor mij!


Hartegroet,
Petra

P.S.: Heb je vragen over 'Doorbreken van patronen - Volg je hart' of wat voor andere vragen dan ook? Stuur me een berichtje!

 *) De volgende lagen zijn: sociale contacten/ relaties, positief denken, herstellen, voldoende bewegen en optimale voeding.

Ik enthousiasmeer topsporters en toppers op de werkvloer mentaal te bewegen. Als ‘moeten moeten’ doorslaat in verkramping en zij zichzelf blokkeren en topprestaties uitblijven.Dan begeleid ik hen hun blokkades, destructieve patronen te doorbreken zodat zij relaxed met de juiste mindset hun (sport)leven kunnen leven met op de piekmomenten de juiste spanning om te excelleren.Naar rust in je hoofd en ontspanning in je lijf. Dat je weer ‘in control’ bent van JOUW mooiste leven!Mijn visie: ’Gewoon’ gelukkig ambitieus zijn in een druk vol leven kan!Door een wonderbaarlijke reis met mijn hart ben ik in 2017 geswitcht van risk & compliance manager naar mental coach. Al mijn ervaring bij de big four en banken combineer ik met mijn persoonlijke (hart)ervaringen en kennis op gebied van stress, vitaliteit, bewegen en kwantumfysica.Op www.hartzinnig.nl vind je mijn verhaal en trajecten die ik aanbied. Ook ben ik te boeken als spreker voor: hart- en hoofdzaken, bewegen voor je brein, doorbreken van patronen (Hoe zou het zijn dat het wel lukt?)
Reactie plaatsen